Isnin, 22 Ogos 2016

Lawatan Kerja Bagi Aktiviti Pembangunan Produk Contoh Tenun Mesin


Pada 18 Ogos 2016 yang lalu, Bahagian Pembangunan & Penyelidikan Kraftangan Malaysia Cawangan Terengganu telah mengadakan lawatan kerja ke Pusat Tenun Pahang Diraja, Felda Chini. Lawatan kerja ini bertujuan untuk melihat kesesuaian aktiviti pembangunan produk contoh tenunan mesin yang dirancang oleh bahagian R&D PKKM Cawangan Terengganu dengan mesin yang digunakan disana. Seramai 5 orang anggota kerja telah menyertai lawatan yang diadakan tersebut.
mni
          

Ahad, 21 Ogos 2016

Program Pendidikan Kraf Mewarna Batik & Aneka Kraf Bersama Sekolah Kebangsaan Pusat, Kemaman


Pada 18 Ogos 2016 (Khamis) telah berlangsung Program Lawatan dan pendidikan kraf mewarna batik & aneka kraf (penanda buku) Kraftangan Malaysia Cawangan Terengganu. Program ini melibatkan pelajar dari Sekolah Kebangsaan Pusat, Kemaman. Seramai 76 orang murid dan 8 orang cikgu telah menyertai program yang telah diadakan tersebut.
mni


Program Dialog Usahawan 2016 Peringkat Daerah Hulu Terengganu

          

Program Dialog Usahawan 2016 Peringkat Daerah Hulu Terengganu bersama YB Tuan Haji Nawi bin Mohamad (Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan Luar Bandar, Usahawan, Koperasi & Kepenggunaan Negeri Terengganu) dan 33 Agensi di bawah Majlis Sekretariat Pembangunan Usahawan Terengganu (MSPUT).
     Tarikh      : 18 Ogos 2016 (Khamis)
     Masa      : 11.00 pagi hingga 1.00 petang
     Tempat   : Dewan Majlis Daerah Hulu Terengganu, Kuala Berang, Terengganu
mni

Ahad, 14 Ogos 2016

Mesyuarat Rekaan Bil.3 2016

                              

Pada 11 Ogos 2016 (khamis) telah diadakan Mesyuarat Bahagian Rekaan & Penyelidikan Bil. 3 2016. Dalam mesyuarat ini, fokus utama yang di bincangkan adalah mengenai rekaan motif batik blok dan rekaan motif tenunan songket yang telah dihasilkan oleh kumpulan pereka yang berkaitan. Rekaan-rekaan yang dipilih akan diguna pakai untuk target event yang akan berlangsung pada penghujung 2016 dan tahun 2017.  
mni

Rabu, 10 Ogos 2016

Program LJP Pra Inkubator Blok Batik PKKM Cawangan Terengganu

Sesi pembelajaran proses awal pembuatan blok batik yang diadakan di Kraftangan Malaysia Cawangan Terengganu telah dimulakan dengan mendapat khidmat kepakaran bersama Adiguru Kraf Blok Batik iaitu Encik Md Ghani Bin Mat.

Beliau merupakan salah seorang pakar pembuatan Kraf Blok Batik dari negeri Kelantan.

Semoga semua pelajar Program LJP Pra Inkubator Blok Batik dapat memanfaatkan peluang bersama Adiguru Md Ghani dengan mencungkil seberapa banyak ilmu yang bermanfaat tentang teknik pembuatan blok batik sepanjang bersama adiguru.
mni
          

Selasa, 9 Ogos 2016

Sesi Perjumpaan & Taklimat Program Latihan LJP Pra Inkubator Blok Batik

Pada 8 Ogos 2016 telah diadakan satu Sesi Perjumpaan dan Taklimat Program Latihan LJP Pra Inkubator Blok Batik.

Taklimat ini telah diadakan di Bilik Mesyuarat Kraftangan Malaysia Cawangan Terengganu.

Semasa sesi taklimat ini diadakan, ianya juga telah dihadiri oleh Encik Md Ghani Bin Mat iaitu seorang Adiguru Kraf Blok Batik dari negeri Kelantan.

Tujuan sesi perjumpaan dan taklimat ini diadakan adalah untuk memberi pemahaman kepada semua yang terlibat dengan program LJP ini tentang matlamat serta objektif aktiviti yang dijalankan dan menerima maklum balas semua agar program yang dirancang akan dapat berjalan dengan lancar.

Seramai 3 orang pelatih telah mengikuti program latihan LJP Pra Inkubator Blok Batik yang telah melaporkan diri di PKKM Cawangan Terengganu pada 7 Ogos 2016.
mni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...